Prvi dan Božića – Julijanski kalendar

  • Zakon o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji (”Sl. glasnik RS”, br. 43/01, 101/07 i 92/11)
  • Pravilnik o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada osnovne škole za školsku 2022/2023 godinu („Sl. glasnik RS – Prosvetni glasnik“, br. 5/22)  
  • Pravilnik o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada srednjih škola za školsku 2022/2023 godinu („Sl. glasnik RS – Prosvetni glasnik“, br. 5/22)  
  • Pravilnik o školskom kalendaru za osnovne škole sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine za školsku 2022/2023 godinu („Službeni list APV“ br. 24/22)
  • Pravilnik o školskom kalendaru za srednje škole sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine za školsku 2022/2023 godinu („Službeni list APV“ br. 24/22) 

Ukratko o prazniku:

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar obeležavaju 7. januara Božić, hrišćanski praznik koji okuplja celu porodicu. Kod nas najradosniji praznik obiluje običajima koji traju danima pre praznika i to je najsvečaniji i najlepši praznični deo godine.

Božić se praznuje kao dan rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg. Činjenica da predstavlja rođenje novog života svrstava ga i u dečiji praznik, praznik detinjstva, roditeljstva.

Ovaj praznik se slavi u krugu porodice i traje tri dana. Drugog dana se obeležava Sabor Presvete Bogorodice, a treći dan je posvećen arhiđakonu Stefanu.

Na Božić pre svitanja, zvone sva zvona u pravoslavnim hramovima i najavljuju dolazak praznika i dane slavlja. Domaćin i ukućani oblače svečana odela i odlaze u crkvu na jutarnju Božićnu liturgiju. Posle službe prvo se uzima nafora.

U nekim mestima, kako bi se prvo omrsili na dan Božića uzima se parče sira i gutljaj vina. Ljudi se pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Hrišćani tradicionalno veruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste jedni drugima nanete uvrede.

Običaj je da se na sam dan Božića ne ide u goste, ali izuzetak je položajnik koji je prvi i jedini gost u kući, a on bi trebalo da donese sreću, napredak, radost i ljubav. Zato porodice nastoje da odaberu neku blisku osobu koja je dobronamerna. Dolazi rano pre podne, a može biti i slučajni prolaznik koji je tog jutra svratio u kuću.

On simbolički označava Mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli na poklonjenje malom Hristu. Domaćica kuće posluži položajnika i daruje ga prikladnim poklonom, a takođe se smatra da je on čovek koji bi tokom cele godine trebalo da odnosi sreću u kuću.

Mnogi običaji vezani su za ovaj dan i oni se razlikuju od mesta do mesta, ali oni koji su zajednički svima su: polaganje badnjaka, zastiranje slamom, kvocanje i pijukanje, mešenje česnice i dolazak položajnika.

Da bi se hrišćani dostojno pripremili za Božić, prethodi im četrdesetodnevni post koji nije tako strog kao uskršnji post. Božić, ma na koji dan pao je mrsni dan, a trpeza je bogata.

Oznake događaja

Verski praznik