Poreska uprava je na svojoj internet stranici objavila obaveštenje o načinu povraćaja sredstava odnosno obustave postupka utvrđivanja tzv. solidarnog poreza

Poreska uprava je dana 8.01.2016. godine na svojoj internet stranici objavila obaveštenje o načinu povraćaja sredstava, odnosno obustave postupka utvrđivanja tzv. „solidarnog poreza“, uz koje je objavljen i obrazac Zahteva za povraćaj razlike za uplatu neto prihoda lica u javnom sektoru/obustava postupka koji možete preuzeti ovde.

Shodno navedenom obaveštenju, uz zahtev je potrebno priložiti na uvid verodostojnu dokumentaciju – obračun primanja za svaki obračunski period – isplatni list ili odgovarajući ugovor za obračun primanja koji se odnose na više obračunskih perioda, odnosno drugi akt isplatioca prihoda kojim se dokazuje isplata prihoda obračunatih za veći broj meseci a izvršenih u jednom mesecu.

Na osnovu podnetog zahteva i sprovedenog postupka, Poreska uprava donosi rešenje o povraćaju plaćene razlike za uplatu neto prihoda na tekući račun podnosioca, odnosno obustavu postupka utvrđivanja tzv. solidarnog poreza.

Detaljnije o mogućnosti povraćaja plaćenog „solidarnog poreza“ za sva lica kojima je ovaj porez naplaćen po osnovu isplata izvršenih u jednom mesecu za više obračunskih perioda (više meseci) pisali smo u broju 28/2015 časopisa „Informator„.