Pravo na roditeljski dodatak na nivou Republike Srbije i na dodatne oblike podsticaja rađanja dece na nivou AP Vojvodine i gradova za 2012. godinu

Na području Srbije se, pored prava na roditeljski dodatak koja su propisana Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 16/02, 115/05 i 107/09), na razne načine dodatno podstiče rađanje više dece, što je regulisano odlukama i rešenjima pokrajinske i lokalne samouprave.

U cilju povećanja nataliteta u Republici Srbiji, lokalnim samoupravama je dato pravo da iz svojih sredstava finansiraju različite vidove podsticanja rađanja na svojoj teritoriji u vidu novčane i druge vrste pomoći porodici sa decom, kao i pomoći zaposlenim i nezaposlenim trudnicama i porodiljama.

U "Informator"-u broj 13/2012 detaljno pišemo o pravu na roditeljski dodatak i druge novčane pomoći za podsticaj rađanja na nivou Republike, nivou AP Vojvodine i na nivou pojedinih gradova u Srbiji (Beograd, Niš, Kragujevac, Jagodina, Kraljevo, Požarevac, Loznica, Čačak, Leskovac, Užice, Valjevo, Šabac, Novi Sad, Subotica, Pančevo, Sremska Mitrovica, Sombor), a na osnovu Zakona, odluka i rešenja pokrajinske i lokalne samouprave koje su nam bile dostupne.