Zakon o maksimalnoj zaradi u javnom sektoru – doneta su nova podzakonska akta

Ministar finansija i privrede doneo Pravilnik o izveštavanju o isplaćenim zaradama u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 100/12, u daljem tekstu: Pravilnik), koji je stupio na snagu 20. oktobra 2012. godine i koji sadrži Obrazac izveštaja o isplaćenim zaradama (u daljem tekstu: Obrazac).

Pravilnikom je uređen oblik i sadržaj obrasca na kojem isplatilac zarada u javnom sektoru dostavlja Ministarstvu finansija i privrede izveštaj o isplaćenim zaradama za određeni mesec, a koje se obračunavaju u skladu sa Zakonom o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 93/12, u daljem tekstu: Zakon).

Obrazac izveštaja o isplaćenim zaradama možete preuzeti ovde.

O Zakonu smo detaljno pisali u "Informator"-u broj 21/2012 i 22/2012.

Članom 3. Pravilnika propisani su podaci koji se iskazuju u Obrascu za sve zaposlene kod isplatioca, pa je tako propisano da se u koloni 5 popunjava Radno mesto zaposlenog, šifra zanimanja iz Klasifikacije zanimanja Republičkog zavoda za statistiku. Ova Klasifikacija zanimanja je dostupna na sajtu Republičkog zavoda za statistiku (urađena je 2011. godine za potrebe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova) a možete je preuzeti ovde.